Zopár rád na prípravu rýb Doporučený

Zopár rád na prípravu rýb Zopár rád na prípravu rýb Moje recepty
Ivan Martiška

Kprírode a rybárstvu ma priviedol môj otec. Už ako malé dieťa som presedel celé hodiny pri vode s vŕbovým prútikom. Asi v prvej triede základnej školy sme začali podnikať výpravy na Kysucu s mojím kamarátom Radom Birkusom. Ako plavák poslúžila často aj tuha z pera. Každodenne po škole sme lovili na Kysuci čereble.
Raz môj otec priniesol muškársku udicu a to bol začiatok muškárenia. Najskôr to bol ustavičný boj s jalcami, ktorým stačila mucha napodobňujúca mäsiarku. Potom prišlo zoznámenie s Albínom Koyšom a muškárenie u mňa nadobudlo na tú dobu profesionálne kontúry. Naučil som sa viazať muchy, jednotlivé techniky lovu a pričuchol k veľkým revírom. Boli to krásne časy a dnes musím odovzdať štafetu ďalej, pretože minimálne dvaja moji chlapcii na to netrpezlivo čakajú.

Čerstvé ryby sú vždy lepšie ako mrazené. Morské ryby majú menej rybacieho pachu ako sladkovodné. Najchutnejší je kapor je tak okolo troch kilogramov. Väčšie ryby majú viac podkožného tuku, ktorý vylučuje arómu. Ak vám kapor „nevonia"stiahnite ho z kože. Vôňu rybaciny pomôžu potlačiť cesnak, ocot alebo biele víno. Pri rybách platí menej je viac. Kuchári si väčšinou vystačia iba s minimom korenín, soľou, čiernym korením, rascou a cesnakom. Pri príprave používajte olivový olej, ktorý má príjemnú arómu. Maslo neznesie vysokú teplotu pri príprave a pripaľuje sa. Maslo sa k rybe, ktorá s pečie na oleji, pridáva až nakoniec.
Aby ryba nesmrdela

Čerstvé ryby tepelne spracujte ešte v ten deň, keď ste ich kúpili. Morské ryby zbavíte nepríjemného zápachu, ak ich namočíte na 30 minút do mlieka a pridáte trochu korenia. Ak rozmrazujete rybie kocky, pokvapkajte ich citrónovou šťavou alebo octom, okoreňte a nechajte 15 až 30 minút odležať. Najvhodnejším korením na ryby je bazalka, tymian, šalvia a estragón.


Ako zbaviť rybu šupín!

Ak sa vám vykostenie ryby v surovom stave zdá ťažké, môžete ju piecť aj celú, ale potom na menšom ohni a dlhšie. Vykosťovanie je omnoho jednoduchšie, keď je ryba hotová, pretože je mäkká a koža sa dá ľahko prekrojiť. Ak chcete očistiť pstruha od šupín, urobte tak pod tečúcou vodu a smerom od chvosta k hlave.

Čítať 7383 krát Naposledy zmenené piatok, 05 júl 2013 10:30